Interactief spelen, revolutionair?

23 september 2016 - door: PlayAdvisor Sutu voetbalmuur interactief

Interactief spelen? Hip of van alle tijden?

Interactief bewegen is van alle tijden. We doen het tenslotte al ons hele leven lang door interactie met andere mensen. Denk aan het overgooien met een bal naar anderen of samen balletje trappen tegen een muur. Wie wordt er niet blij van? Zelfs voor volwassenen is het een heerlijke manier van ontspanning. Naast deze ‘ouderwetse’ manieren van interactief spelen en bewegen, ontstaan er ook steeds nieuwe vormen. Zo kwam jaren geleden de Nintendo Wii op de markt. Niet alleen kinderen waren fan, maar ook volwassenen gingen opeens fanatiek tennissen, dansen en bowlen met elkaar en met de Wii. Zo werd het opeens wel heel leuk om te gaan sporten. Een beetje verslavend misschien zelfs. En nóg leuker is het als je die verslaving kunt delen met je vrienden, gezin of familie.

Recent kwam Pokémon Go op de markt: een Pokémon verzamelwedstrijd in Google Maps kaarten. Wat begon als een 1 april grap werd een wereldwijde rage. Volwassenen werden weer kleine kinderen, met alle bijbehorende voordelen. Dat het spel soms de hele databundel opslurpt, nemen velen voor lief. Het ziet er soms vreemd uit, al die mensen die helemaal opgaan in hun smartphone en op zoek zijn naar Pokémon in de supermarkt, winkels, het park, restaurants, op straten en in speeltuinen. Mensen kwamen (onbewust) weer in beweging. En Pokémon verbindt.

Maar Pokémon is niet de enige manier om interactief in beweging te komen. PlayAdvisor geeft je meer inspiratie voor als je alle Pokémons hebt gevangen of toch liever ouderwets met een bal speelt maar dan met de uitdaging van nu.

Zo bestaat er een interactieve voetbalmuur waar kinderen (en volwassenen) veel plezier kunnen beleven met het ouderwetse spel ‘muurtje trappen’ maar dan stylish. De interactieve voetbalmuur heeft 16 vlakken welke licht geven als ze worden geraakt. Je kunt zelf instellen welk spel je kunt spelen. Natuurlijk kent creativiteit geen grenzen. Naast voetbal kun je natuurlijk ook andere balspellen naar eigen fantasie spelen op de voetbalmuur. Zo kan iedereen op deze muur spelen: jong en oud. De muur biedt kansen voor iedereen om samen (of alleen) een balspel te spelen. Recent is er namelijk een interactieve pannakooi geplaatst op het dak van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Een mooie afleiding voor patiënten in het WKZ.

Sutu voetbalmuur WKZ

Foto: Yalp

Wil je de interactieve voetbalmuur zelf ervaren? Dat kan bijvoorbeeld gratis in Park Bokkefort in Den Haag.
Liever overdekt spelen op een interactieve voetbalmuur? Dat kan bij indoor speeltuin Ballorig Hattem.

Naast de interactieve voetbalmuur, bestaan er ook spelpilaren. Sommige gemeenten hebben deze in speeltuinen geplaatst. Het is een levensgroot speelbord wat het meest doet denken aan Twister maar dan met meer bewegingsruimte en steeds nieuwe regels welke kinderen zelf kunnen bedenken. Het spel bestaat uit 7 pilaren op een ronde speelvloer welke bedient kunnen worden door het swipen over een scherm. De speelvloer vormt een eenheid van de spelpilaren, visualiseert de renroutes en prikkelt kinderen om nieuwe spelregels te verzinnen. Ontdek de speelpilaren zelf op de speeltuin en sportvelden aan het klaproospad in Harderwijk.

Memo interactieve spelpilaren Yalp

Foto: Yalp

Daarnaast zijn er al speeltoestellen waarbij ondertussen een verhaal wordt verteld: zogenaamde story makers. Het verhaal sluit aan bij het thema van een speeltoestel. Spelen kinderen op een piratenschip? Dan is er een passend verhaal over piraten. Dankzij de app wordt de echte wereld met de virtuele wereld verbonden. Levensechter kun je sprookjes en verhalen toch niet maken?

Story maker piratenschip interactief spelen
Smart playground Kompan

Foto’s: Kompan

Interactief spelen, bewegen en sporten is van alle tijden maar hypes maken het soms net even leuker om in actie te komen. Of zijn in ieder geval een mooie trigger. Des te leuker is het dat er steeds meer ontwikkelingen gaande zijn waardoor naast traditionele manier van spelen en bewegen interactieve elementen worden toegevoegd. Nóg meer afwisseling in bewegen en potentiële positieve verslavingen.

Ook interessant

Laan van Eikenrode 26ZuidsingelKininelaantje 1

Blogs op PlayAdvisor

3 reacties op “Interactief spelen, revolutionair?

Ga dit weekend naar een pretpark en gebruikte Google even om te controleren of ik echt niks aan het vergeten was (een poncho zou ik zonder dit artikel zo zijn vergeten).
Maar ik heb nog een paar extra dingetjes die op het lijstje kunnen. De meeste pretparken hebben tegenwoordig een app die handig is om al van te voren te downloaden. En zoals in het artikel al gezegd is zijn foto’s erg leuk. Het is minder leuk als de batterij/accu van je fototoestel of mobiele telefoon leeg raakt door al dit fotograveren. Dus extra batterij of een powerbank zijn op dit soort dagen ook erg handig.

Als mama van jonge kids (en tevens ook juf) heb ik ook altijd een klein EHBO-zakje bij. Pleisters, blarenpleisters, ontsmettingsmiddel, klein schaartje, lippenbalsem, wat basic medicatie, … en een pijnstiller voor papa, want die heeft op het einde van zo’n drukke dag al wel eens de neiging om hoofdpijn te krijgen. 😉
Droge sokken en droge onderbroekjes zitten ook steeds in de zak voor na de waterattracties, niets zo vervelend als met een natte onderbroek of sokken rondlopen.
Kleine en gezonde knabbeltjes zijn ook een must om de kleintjes in de lange wachtrij wat bezig te houden.

Ik Ben nog aan het twijfelen als wij een keer de Efteling gaan
En daarvoor dachten we hier een paar dingen om mee te Nemen
Een dikke trui een paraplu fotostel en voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto's