Buiten spelen & bewegen: waarom is het gezond voor ons?

16 september 2019 - door: PlayAdvisor Gezond buiten zijn kinderen

Bron image: Feelgood Contact Lenses

Buiten zijn: sporten, ontspannen, spelen en bewegen. Ben jij genoeg in de buitenlucht?

Ken jij alle wetenschappelijke feiten over de voordelen van buiten zijn en buiten spelen al? En breng je genoeg tijd door in de buitenlucht? Dat het gezond is om tijd in de buitenlucht door te brengen, dat weten we allemaal. Helaas brengen we minder tijd in de frisse lucht door vanwege onze hedendaagse levensstijl waarin we meer werken, veel per auto en OV reizen en veel tijd doorbrengen op de iPad, computer en smartphone. Maar waarom is die buitenlucht ook alweer zo gezond? Wij vertellen het je hier en hebben een aantal wetenschappelijke feiten voor je op rij gezet. Na het lezen van dit stuk, pak je je jas en ga je op pad.

Want buiten zijn…

… prikkelt de creativiteit. Opeens heb je het? Herkenbaar? Buiten krijg je ideeën waar je eerder nog niet op was gekomen en geeft je inzichten & oplossingen. Zo werkt het ook bij kinderen. Ze laten hun fantasie nog meer de vrije loop.

… verlaagt ons stress level. Buiten zijn laat ons tot rust komen. Ons lichaam ontspant (on)bewust van tijd in de frisse lucht doorbrengen.

… verhoogt de hoeveelheid Vitamine D welke we binnenkrijgen en Vitamine D draagt bij aan ons geluksgevoel en ons algehele welzijn. Niet voor niets adviseren diverse artsen en onderzoekers om dagelijks extra Vitamine D te slikken. Ouders van kinderen tot 4 jaar krijgen daarom ook het advies om extra Vitamine D druppels/kauwtabletten te nemen.

… is goed voor onze ogen. Kinderen die veel buitenspelen zijn minder vaak bijziend dan leeftijdsgenootjes die minder buiten komen.

… is goed voor de sociale contacten. Wanneer je buiten bent, ontmoet je overal nieuwe mensen: in de speeltuin, in het park, in de bossen. Nieuwe mensen ontmoeten maakt velen ook weer blij. Kinderen komen buiten leeftijdsgenootjes tegen en kunnen lekker samen spelen. En als ouder ontmoet je weer andere ouders. Hartstikke gezellig.

… is goed voor lijf en lijn. Buiten zijn is bewegen en bewegen is goed voor je lichaam. Het vermindert het risico op obesitas doordat we calorieën verbranden en het houdt onze spieren en gewrichten soepel. Jong geleerd is oud gedaan, zo blijven de kids nog langer fit.

… zorgt ervoor dat we beter slapen. Want zeg nou zelf, nadat je een frisse neus hebt gehaald, voel je je fitter en energieker. Dat resulteert ook in beter slapen. Goed slapende kinderen is ook goed voor je eigen nachtrust.

En

… kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van de kans op het krijgen van kanker.

Oké, we moeten dus naar buiten. Maar wat ga je doen? Ontdek de diverse (openbare) speeltuinen, pretparken, sportvelden en fitness plekken voor jou en/of je kinderen op PlayAdvisor, kies een plek uit en ga lekker naar buiten. Of..: ga wandelen in de bossen, ga lekker kamperen, vissen, hardlopen of fietsen. Lees hier meer over het vasthouden van het zomergevoel in de herfst.

De site Feelgood Contact Lenses heeft een mooi infographic gemaakt, het is weliswaar gebaseerd op een onderzoek en informatie uit de UK maar de essentie zal niet veel verschillen van de ontwikkelingen en het gedrag van kinderen in Nederland dus deze willen we je niet onthouden:

Feiten buiten zijn vroeger en nu

Tips voor buiten bewegen

 

Ook interessant

Laan van Eikenrode 26ZuidsingelKininelaantje 1

Blogs op PlayAdvisor

3 reacties op “Interactief spelen, revolutionair?

Ga dit weekend naar een pretpark en gebruikte Google even om te controleren of ik echt niks aan het vergeten was (een poncho zou ik zonder dit artikel zo zijn vergeten).
Maar ik heb nog een paar extra dingetjes die op het lijstje kunnen. De meeste pretparken hebben tegenwoordig een app die handig is om al van te voren te downloaden. En zoals in het artikel al gezegd is zijn foto’s erg leuk. Het is minder leuk als de batterij/accu van je fototoestel of mobiele telefoon leeg raakt door al dit fotograveren. Dus extra batterij of een powerbank zijn op dit soort dagen ook erg handig.

Als mama van jonge kids (en tevens ook juf) heb ik ook altijd een klein EHBO-zakje bij. Pleisters, blarenpleisters, ontsmettingsmiddel, klein schaartje, lippenbalsem, wat basic medicatie, … en een pijnstiller voor papa, want die heeft op het einde van zo’n drukke dag al wel eens de neiging om hoofdpijn te krijgen. 😉
Droge sokken en droge onderbroekjes zitten ook steeds in de zak voor na de waterattracties, niets zo vervelend als met een natte onderbroek of sokken rondlopen.
Kleine en gezonde knabbeltjes zijn ook een must om de kleintjes in de lange wachtrij wat bezig te houden.

Ik Ben nog aan het twijfelen als wij een keer de Efteling gaan
En daarvoor dachten we hier een paar dingen om mee te Nemen
Een dikke trui een paraplu fotostel en voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto's