80 is het nieuwe 20

24 juli 2015 - door: Administrator

Bron foto: privé-bezit.

 

Wat me tijdens een vakantie in China direct opviel, is het grote aantal senioren samenkomen, gewoon in de buitenlucht. Geen hangjongeren maar eerder hangouderen ;-). Deze senioren verzamelen op (overdekte) pleinen of op sportplekken bij hun in de buurt. Het is in China al langer een trend, senioren die buiten aan het sporten zijn. Weer of geen weer, de Chinese senioren brengen de dagen buiten door. Ook als het ijskoud (en in China kan dat zomaar -30C° zijn) of juist heel erg warm is.

Ook in Nederland stijgt het aantal buiten fitnesstoestellen snel. Toch zal de gemiddelde Nederlandse senior nog een kleine transformatie in dagbesteding door moeten gaan maken. Waar de huidige dagbesteding van senioren nu vaak bestaat uit het doorbrengen van de dagen achter de televisie, (binnen) spelletjes spelen, koffie drinken, de krant lezen en kleine huishoudelijke klusjes, zou deze veel meer moeten gaan bestaan uit samenkomen in de buitenlucht en actief blijven bewegen.
In steeds meer gemeentes zijn buiten fitness apparaten welke ook zeer geschikt zijn voor ouderen.  Er zijn diverse laagdrempelige oefeningen welke bedoeld om balans en flexibiliteit te bevorderen. Hierdoor zouden ook de Nederlandse senioren langer in een goede fysieke conditie kunnen verkeren. Beter evenwicht betekent minder vallen, gaat de redenering.
Een ander voordeel van de buiten fitness parken is dat ze dienen als ontmoetingsplek. Ze helpen bij het bestrijden van isolatie en eenzaamheid, iets waar sommige senioren helaas nog steeds veel last van hebben.

Tot op heden zie ik dat de toestellen voornamelijk worden gebruikt door de leeftijdsgroep 15 – 40 jaar. Zouden de Nederlandse ouderen zitten te springen om deze sporttoestellen? De tijd zal het leren. Wellicht weten we over 5 jaar niet beter dan dat we grote groepen senioren zien op deze plekken. Plekcheck gaat er alles aan doen om deze sport toestellen in kaart te brengen. Dan hoeft het daar in ieder geval niet meer aan te liggen…

Wil je meerdere buiten fitness toestellen aanmelden? Mail dan naar plekcheck [@] plekcheck .nl

Ook interessant

Laan van Eikenrode 26ZuidsingelKininelaantje 1

Blogs op PlayAdvisor

3 reacties op “Interactief spelen, revolutionair?

Ga dit weekend naar een pretpark en gebruikte Google even om te controleren of ik echt niks aan het vergeten was (een poncho zou ik zonder dit artikel zo zijn vergeten).
Maar ik heb nog een paar extra dingetjes die op het lijstje kunnen. De meeste pretparken hebben tegenwoordig een app die handig is om al van te voren te downloaden. En zoals in het artikel al gezegd is zijn foto’s erg leuk. Het is minder leuk als de batterij/accu van je fototoestel of mobiele telefoon leeg raakt door al dit fotograveren. Dus extra batterij of een powerbank zijn op dit soort dagen ook erg handig.

Als mama van jonge kids (en tevens ook juf) heb ik ook altijd een klein EHBO-zakje bij. Pleisters, blarenpleisters, ontsmettingsmiddel, klein schaartje, lippenbalsem, wat basic medicatie, … en een pijnstiller voor papa, want die heeft op het einde van zo’n drukke dag al wel eens de neiging om hoofdpijn te krijgen. 😉
Droge sokken en droge onderbroekjes zitten ook steeds in de zak voor na de waterattracties, niets zo vervelend als met een natte onderbroek of sokken rondlopen.
Kleine en gezonde knabbeltjes zijn ook een must om de kleintjes in de lange wachtrij wat bezig te houden.

Ik Ben nog aan het twijfelen als wij een keer de Efteling gaan
En daarvoor dachten we hier een paar dingen om mee te Nemen
Een dikke trui een paraplu fotostel en voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto's