Buitenspelen in het groen: de normaalste zaak van de wereld

14 augustus 2015 - door: Administrator

Bron foto: Marjon Bachra – JOGG.

 

Gastblog door Marjon Bachra, Directeur Jongeren Op Gezond Gewicht

Laatst liep ik met mijn dochters over het strand, ze speelden in het zand en renden heen en weer naar de zee. Op het strand lagen allerlei schelpen, takjes, stenen en zeedieren die waren meegesleurd door de branding. Al snel werden mijn dochters echte strandjutters, ze vonden de mooiste schatten uit de natuur die we ’s avonds samen op kleurplaten en doosjes plakten. Raar eigenlijk dat we soms vergeten dat samen buitenspelen zo leuk en makkelijk kan zijn.

Het is jammer dat we in Nederland steeds vaker binnen zitten. Onze omgeving nodigt uit tot veel eten en weinig bewegen; we noemen dat een obesogene samenleving. Een samenleving waarin één op de zeven kinderen last heeft van overgewicht.  Hoe mooi zou het zijn als kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en met een  gezonde leefstijl, dan wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.
Als directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht, maar ook als moeder van twee dochters, vind ik het heel belangrijk dat we de omgeving waar kinderen veel komen veranderen. Denk aan school, de sportvereniging of de speeltuintjes in de buurt.  We moeten er met zijn allen voor zorgen dat kinderen meer buiten spelen, samen avonturen meemaken en lekker bewegen.
We proberen het buiten spelen te stimuleren met de campagne ‘Gratis Bewegen’. Hiermee laten we zien dat het eigenlijk heel makkelijk en ook goedkoop is om te bewegen. Neem de fiets naar school, neem de trap in plaats van de lift én ga lekker buitenspelen.
Op de website van Gratis Bewegen staan allerlei buitenspeeltips waarmee kinderen uren zoet kunnen zijn. Sinds kort staan er dankzij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid ook speciale tips op voor in het groen. De website van Plekcheck maakt het ook nog eens heel makkelijk om een leuke plek op te zoeken waar je de tips kan uitproberen, ik zie dus geen reden meer om op de bank te blijven zitten!
En in de natuur spelen is juist in de zomermaanden extra leuk.  Eenmaal buiten kan je hutten bouwen of samen met anderen een speurtocht doen. Ook is het heel spannend om samen een nachtwandeling te maken, wie weet wat je allemaal om je heen ziet! Op het strand kan je lekker rondrennen, zwemmen of vliegeren. Genoeg te doen!
O, en natuurlijk in de modder spelen, maar of je daar als ouder nou blij mee moet zijn…?
Marjon Bachra
Directeur Jongeren op Gezond Gewicht

Ook interessant

Speelveld OderkerkparkOderkerkparkSpeelveld RijsdijkBlussé van Oud-Alblasplein

Blogs op PlayAdvisor

3 reacties op “Interactief spelen, revolutionair?

Ga dit weekend naar een pretpark en gebruikte Google even om te controleren of ik echt niks aan het vergeten was (een poncho zou ik zonder dit artikel zo zijn vergeten).
Maar ik heb nog een paar extra dingetjes die op het lijstje kunnen. De meeste pretparken hebben tegenwoordig een app die handig is om al van te voren te downloaden. En zoals in het artikel al gezegd is zijn foto’s erg leuk. Het is minder leuk als de batterij/accu van je fototoestel of mobiele telefoon leeg raakt door al dit fotograveren. Dus extra batterij of een powerbank zijn op dit soort dagen ook erg handig.

Als mama van jonge kids (en tevens ook juf) heb ik ook altijd een klein EHBO-zakje bij. Pleisters, blarenpleisters, ontsmettingsmiddel, klein schaartje, lippenbalsem, wat basic medicatie, … en een pijnstiller voor papa, want die heeft op het einde van zo’n drukke dag al wel eens de neiging om hoofdpijn te krijgen. 😉
Droge sokken en droge onderbroekjes zitten ook steeds in de zak voor na de waterattracties, niets zo vervelend als met een natte onderbroek of sokken rondlopen.
Kleine en gezonde knabbeltjes zijn ook een must om de kleintjes in de lange wachtrij wat bezig te houden.

Ik Ben nog aan het twijfelen als wij een keer de Efteling gaan
En daarvoor dachten we hier een paar dingen om mee te Nemen
Een dikke trui een paraplu fotostel en voeding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto's